Cum să alegi echipamentul de schi?

Pârtiile de schi din Toplița se află în aşteptarea turiştilor nerăbdători să încerce prima zăpadă din an. Dacă te numeri printre cei care vor să schieze, îţi oferim sfaturi necesare pentru un start ca la carte. În cazul în care doreşti să înveţi să schiezi, pentru început trebuie să te gândeşti la achiziţionarea unui echipament adecvat unui începător.

Schiuri

Unui începător îi trebuie un schi uşor (nu foarte rigid), care să nu-i pună probleme atunci când vine vorba de manevrare. Joacă un rol important raza de curbură a schiului (este raza cercului pe care l-ar descrie curbura schiului). Cu cât radius-ul este mai mic, cu atât virajele vor fi mai strânse. Un radius mic face ca un schi, în linie dreaptă şi la viteze mari, să fie mai greu de controlat, noi recomandăm pentru începători schiuri cu radius mediu 14-16 m. Schiurile carv, cele mai des întâlnite, trebuie să ajungă, în poziţie verticală între nas şi bărbie. Începătorii trebuie să se orienteze spre un schi care să le ajungă până la bărbie, un schi mai mic este mai uşor de controlat. Cu cât raza este mai mică, cu atât schiul este mai “carv”, adică mai lat în extremităţi şi mai subţire în talie. Acest lucru îi conferă o manevrabilitate foarte bună, pentru începători este un aspect important. Schiurile precum cele de slalom uriaş au o rază mai mare, lucru care le conferă o stabilitate la viteze mari.

Bețe

Ține în mâna vârful băţului, astfel încât mânerul să fie cel care atinge podeaua. În poziţie orizontală, cotul trebuie să formeze un unghi de 90 de grade.

Lungimea bețelor se calculează astfel: înălțimea în cm x 2 / 3

Clăpari

Atunci când îţi alegi clăparii, trebuie să fii atent în primul rând la indicele de flexare. La fel ca şi la schiuri, cu cât rigiditatea creşte, cu atât confortul scade, iar performanţa creşte. De asemenea, mai trebuie să te uiţi la materialul din care sunt făcute clapele de închidere, cum sunt poziţionate acestea şi câte sunt, şi la diversele reglaje prezente pe clăpar. Există reglaje pentru canting, care permit ghetei să ia forma piciorului. Canting-ul se face în interiorul schiului, sau în exteriorul lui, în funcţie de conformaţia piciorului. Unele persoane sunt mai crăcănate, altele mai puţin, motiv pentru care au nevoie de un reglaj care să le permită să calce cât mai natural şi care să menţină schiul drept pe pârtie. În momentul în care probezi un clăpar, în poziţia închisă, acesta trebuie să fie confortabil, degetele trebuie să se mişte liber, fără să ajungă până în capăt. Dacă doriți un clăpar bine ajustat cu care să puteți stăpâni bine schiurile – adăugați un număr la mărimea dumneavoastră de la pantofii de zi cu zi. După tabelul de mai jos puteți calcula mărimea clăparilor:Mărime picior

Mărime clăpari

32

20,5

33

21

34

21,5

34,5

22

35

22,5

36

23

37

23,5

37,5

24

38

24,5

39

25

39,5

25,5

40

26

41

26,5

42

27

42,5

27,5

43

28

43,5

28,5

44

29

45

29,5

46

30

47

30,5Tabără de schi